ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Ε΄ΤΑΞΗ


 Η Θεσσαλονίκη  αποτέλεσε έναν τόπο από τον οποίο πέρασαν διάφοροι πολιτισμοί, που ο κάθε ένας άφησε το δικό του στίγμα στην αρχιτεκτονική, τα μνημεία, τις συνήθειες και την ίδια την αύρα της πόλης, καθιστώντας την πολύτροπη και κοσμοπολίτικη. Τα σημάδια αυτά που έχουν μείνει ανεξίτηλα ανά τους αιώνες, αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της πόλης αλλά και αγαπημένα αξιοθέατα, που λατρεύουν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοί της.
 Ένα από αυτά είναι η Ρωμαϊκή Αγορά, στο κέντρο της πόλης, λίγο πάνω από την κεντρική οδό Εγνατία, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους.
 Εκεί, είδαμε τη μεγάλη πλατεία και τις στοές με τους επιβλητικούς κίονες στις οποίες περιφέρονταν οι άντρες εκείνης της εποχής για να μάθουν τα νέα της πόλης τους. Δίπλα στην πλατεία υπήρχαν δύο αίθουσες  που λειτουργούσαν όπως το σημερινό ληξιαρχείο....




 Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το ωδείο, η είσοδος στο οποίο γινόταν από πέντε θύρες. Είχε δύο παρασκήνια και το στόλιζαν περίτεχνα αγάλματα.  Αρχικά λειτουργούσε ως βήμα στο οποίο έβγαζαν λόγο επιφανείς άντρες της εποχής. 


Στην περιοχή της αγοράς υπήρχαν 13 καταστήματα, από τα οποία εφοδιάζονταν οι άντρες  τα απαραίτητα για το σπίτι τους.

 Ένας ακόμη χώρος που ξεχώριζε ήταν τα λουτρά.

Η Θεσσαλονίκη διέθετε υπόγεια νερά, που αρχικά επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της. Στη ρωμαϊκή εποχή όμως η κατάσταση άλλαξε. Ήδη τον 1ο αιώνα, πιθανή περίοδο κατασκευής του υδραγωγείου, ο Στράβων αποκαλεί τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Μακεδονίας. Η συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού της πόλης και η παράλληλη κατασκευή λουτρών, δημόσιων κτισμάτων και άλλων οικοδομημάτων δημιούργησαν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό, οι οποίες είναι λογικό να οδήγησαν στην αναζήτηση νέων λύσεων, όπως η υδροδότηση από τον Χορτιάτη.

 Η αψίδα του Γαλέριου, την οποία διέταξε ο καίσαρας να κατασκευάσουν καθώς επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη νικητής μετά από  πόλεμο  στην Ανατολή με τους Πέρσες. Στις βάσεις της αψίδας υπάρχουν παραστάσεις από τις μάχες.

Η Ροτόντα την οποία κατασκεύασε ο καίσαρας Γαλέριος. Λειτούργησε ως θρησκευτικός ναός και αργότερα ως μουσουλμανικός τόπος  λατρείας. Ακόμη σώζεται ο μιναρές και οι κρήνες οι οποίες κατασκευάστηκαν κατά την οθωμανική αυτοκρατορία .
Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
  Το παλάτι του Γαλέριου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου